За стереотипите

„Истинската любов е Такава.“

„Това е истинско приятелство.“

„Истинският мъж трябва да е.“

„Ето това е красота.“

„Жените искат това.“

Виждам тези думи наляво и надясно. Във facebook публикации, по картинки, Чувам ги от приятели и познати… Защо? Защо трябва да категоризираме нещата? Защо трябва да търсим дефиниция за любовта?

Любовта била това и това, пеперуди в стомаха и безброй усмивки. Кой каза? За теб, може би – да, за другиго също. Но не усещаме ли, че с тези дефиниции ограничаваме? Когато едно дете погледне текст, в който пише, че истинската любов:

„Не угасва с времето, независимо дали е споделена или не. Щом в сърцето ни е имало пожар , винаги ще остане пламъка, който ни кара да си спомним за това, което е било и за това което, никога няма да е същото!“ (цитат от facebook)

Няма ли това дете да стиска една отминала афекция безкрайно? Няма ли да бленува безкрайно по хора, които не го отразяват?

Защо разпространяваме лъжи и заблуди, чиито единствено постижение е, да стереотипизират? Защо не оставим поколенията да са разчупени? Защо им казваме какво е любовта, когато за тях, тя би могла да е нещо напълно различно? Защо се опитваме да им набутаме някаква дефиниция за красота, която след едно-две поколения така или иначе ще е остаряла, демоде?

Истинската любов може да бъде всякаква… От тиха, кротка свещичка, която осветява нечий път, докато времето ѝ не дойде и не загасне, до горски пожар, който изяжда всичко живо по пътя си. А може и изобщо да няма нищо общо с огъня – истинската любов може да е вторник. Ако някой може – да ме опровергае.

„Истинският мъж трябва да…“ Нищо не „трябва“, по разписание. Всичко е индивидуално. За една истинския мъж може би трябва да е силен, сръчен и смугъл. Друга може да си търси висок смотан очилатко, който да ѝ рецитира поезия и да я забавлява с непохватността си. Така и с жените. И с приятелството. И с всичкото му всичко на света

Време е да спрем да слагаме точки насам и натам, за да останат поне няколко изречения, които хората след нас да допишат

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s